Alles over de konijnenjacht

Konijnenjacht_

De officiële opening van het jachtseizoen is 15 oktober. De plezierjacht op konijnen is echter al eerder geopend: konijnen jagen mag vanaf 15 augustus tot en met 31 januari. Indien konijnen schade aan gewassen aanrichten mogen ze het hele jaar door bejaagd worden. In dit artikel gaan we dieper in op de konijnenjacht en delen we alle insights.

Leefgebied konijnen

Konijnen leven verspreid door heel Nederland. De beesten geven de voorkeur voor droge, halfopen zandige gebieden waar ze hun holen graven. Vaak zien we dat konijnen in de buurt van recreatiegebieden, sportvelden en kampeerplekken leven. Uiteraard leven deze angsthazen ook op heidevelden en andere natuurgebieden zoals bosranden. In een hol of konijnenburcht leven vaak hele families. Tegen schemertijd en ’s nachts zijn de beesten het meest actief. Konijnen eten allerlei soorten gras, struiken, kruiden en boombladeren. Hoog gras wordt vaak gemeden en ruwbladige en zure plantsoorten ook.

Konijnenjacht in Nederland

De ziekten VHS en Myxomatose zorgen ervoor dat het aantal konijnen in Nederland fluctueert. Er is wel een stijgende lijn te zien in de afschotstatistieken en de cijfers van het CBS over de afgelopen tien jaar. Dit kan overigens per gebied enorm verschillen. Er zijn jachtvelden waar het konijn zo goed als niet meer voorkomt, in andere gebieden is de konijnenjacht juist sterk aanwezig door de hoge aantallen. Om deze redenen kan het jagen op konijnen per gebied verschillen. Konijnen jagen is vooral noodzakelijk wanneer de beesten schade toebrengen aan gewassen. Voor schadebestrijding worden dan ook regelmatig jagers ingezet gedurende het hele jaar. Het jachtseizoen, 15 augustus tot en met 31 januari, is bedoeld voor de plezierjacht.  

Jagen op konijnen met buidels

Jagen op konijnen wordt veelal gedaan met jachthonden die de konijnen in hun holen drijven. De holen worden met buidels afgezet, waarna een fret de konijnen in de buidels bejaagd. Op deze manier is er eigenlijk nooit sprake van aangeschoten konijnen. Dit maakt deze manier van de konijnenjacht erg populair op bijvoorbeeld campings, sportvelden, begraafplaatsen en recreatiegebieden. Dit zijn toch geen plekken waar je wilt schieten. Goed om te weten is dat schriftelijke toestemming van de grondbezitter nodig is om op deze manier te jagen. De uitzondering hierop is de konijnenjacht op begraafplaatsen. Hier is een FloraenFaunawet ontheffing voor nodig.

Konijnen jagen met roofvogels

Konijnen jagen met behulp van roofvogels is iets wat we steeds meer zien. Ook hierbij geldt dat deze methode ingezet wordt in gebieden waar schieten niet wenselijk is, maar waar wel veel overlast van konijnen is. Denk bij roofvogels aan Havik, Woestijnbuizerd en Slechtvalk. De konijnenjacht met roofvogels wordt vooral ingezet bij grote stukken grond. Dit komt omdat het jagen met roofvogels niet gebonden is aan 40 hectare grond. Iets wat geweerjagers wel zijn.

Kwalitatieve jachtkleding van Looqa

De konijnenjacht is een stuk aangenamer met de juiste kleding. Winddicht, waterdicht en ademende kleding die goed zit en je warm houdt is waar Looqa zich op focust. Met de merken Harkila en Seeland hebben wij de juiste partners gevonden om het jagen op konijnen en ander wild zo aangenaam mogelijk te maken. Wat u ook zoekt, bij Looqa hebben we de beste jachtkleding waarmee u comfortabel en zorgeloos kunt jagen.

Wanneer u besluit om op de jacht voor te bereiden dan kunt u op ons rekenen dat we binnen 2 tot 4 werkdagen uw spullen leveren. Is de bestelling niet naar wens of past de kleding niet? Binnen 14 dagen na ontvangst kunt u uw bestelling retourneren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *