Jagen in Nederland: de geschiedenis en waar we nu staan

Nederland telt op het moment rond de 28.000 jagers die met passie en vakbekwaamheid jagen. In dit artikel vertellen we alles over de jacht in Nederland: hoe deze is ontstaan, hoe de jacht vandaag de dag in Nederland beoefend wordt en wat voor regels en wetgevingen er bestaan om respectvol te jagen.

Oorsprong van jagers in Nederland

Jagen is, samen met verzamelen, de oudste manier om aan voedsel te komen. Tijdens de prehistorie waren mensen afhankelijk van de jacht om te kunnen overleven, aangezien het vlees van de gedode dieren een essentieel onderdeel van het menselijk dieet. Ook diende jagen om gewassen te beschermen en maakte men kleding van de huiden en gereedschap van botten en hoorns. Tijdens de middeleeuwen ontwikkelde de jacht zich tot een voorrecht van de elite.

Inmiddels is de jacht in Nederland door middel van nationale en regionale wetten gereguleerd. Vandaag de dag jagen veel jagers om zich verbonden te voelen met de natuur. Jagers in Nederland ervaren het jagen als een echte passie: het is een activiteit die velen in hun vrije tijd doen, ook in extreme weersomstandigheden!

Is jagen in Nederland overal toegestaan?

De jacht in Nederland is geregeld via verschillende wetten en regelgevingen. In de nieuwe Wet natuurbescherming en de Flora-en faunawet staat beschreven dat u niet zomaar overal in Nederland mag jagen. Grondeigenaren maken vanuit het grondwettelijk eigendomsrecht aanspraak op het jachtrecht van hun grond. Dit betekent echter niet dat alleen zij op hun eigen grond mogen jagen: door middel van pacht of verhuur kunnen zij de jachtrechten overgeven aan andere personen. Niet iedereen mag zomaar jachtrechten huren van grondeigenaren, alleen jagers met een geldige jachtakte die lid zijn van een wildbeheereenheid hebben hier recht op. Op deze manier zorgt de Nederlandse Staat ervoor dat er met respect gejaagd wordt door jagers met ervaring en passie.

Wat houdt een jachtakte in: wetten en regelgeving omtrent een jachtvergunning

Om te kunnen jagen is een jachtakte vereist. Deze is te verkrijgen bij de regionale politie. Om de jachtakte te verkrijgen moet u minimaal 18 jaar oud zijn, een jachtdiploma hebben, een optie op minstens één wapen, een wapenkluis beschikken en een jachtaansprakelijkheidsverzekering hebben. Ook moet u uiteraard aan kunnen tonen dat u over een jachtgelegenheid beschikt. Er bestaan verschillende mogelijkheden om aan te tonen dat u beschikt over een jachtgelegenheid. De drie meest voorkomende zijn:

  1. Een eigen jachtveld
  2. Een ingezelschapsverklaring
  3. Een buitengezelfschapsverklaring

De jachtakte kost in totaal 65 €. Neem contact op met de afdeling korpscheftaken van de politie van de plaats waar u bent ingeschreven om de aanvraag te plaatsen.

Koninklijke Nederlandse Jagersverenigingen

De Nederlandse jagersvereniging is er voor jagers die verantwoord en respectvol willen jagen in Nederland. De vereniging is de grootste belangenbehartiger van jagers in Nederland en ondersteunt jagers door hen te voorzien van belangrijke informatie en nieuws over de jacht in Nederland. De vereniging geeft onder andere informatie over ecologie, juridische zaken en andere veel gestelde vragen.

De Koninklijke jagersvereniging heeft ruim 21.000 leden en zet zich in voor onderzoek naar diersoorten en geeft advies aan de 300 lokale jachtverenigingen. Ook geeft de Nederlandse jagersvereniging informatie over het jagen in het buitenland voor leden die de grens over willen om te jagen of voor diegenen die in het buitenland wonen.

Looqa maakt jagen in Nederland net een stukje comfortabeler

Een echte jager deinst niet terug voor regen, kou en wind. Maar, het hebben van de juiste jachtkleding maakt het jagen een stuk aangenamer. Bij Looqa vindt u de mooiste jachtkleding voor heren en dameskleding voor de jacht. We hebben een groot assortiment aan Härkila en Seeland jachtkleding en jachtartikelen. Broeken, jachtlaarzen, jassen, riemen, bretels, zakmessen; Looqa heeft het allemaal. Met de juiste jachtkleding hoeft u zich maar op één ding te focussen: de jacht.

Wanneer u in onze online webshop bestelt kunt u uw bestelling binnen 2 tot 4 werkdagen thuis verwachten. U kunt de bestelling uiteraard binnen 14 dagen na ontvangst retourneren mocht deze niet naar wens zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *