De verschillende jachtseizoenen per wildsoort

Nederland kent een gevarieerd aanbod aan wildsoorten, waardoor er het hele jaar door gejaagd kan worden. Elk wildsoort kent zijn eigen jachtseizoen. Deze jachtseizoenen worden in Nederland grotendeels bepaald door de provincie aan de hand van het faunabeheerplan. Ook wordt een deel van de jachtseizoenen vastgelegd door de Rijksoverheid.

Respect voor wild

Het jagen diende de mens vroeger als voedselbron en om gewassen te verdedigen en te beschermen. Vandaag de dag is het motief voor jagen als voedselbron nog steeds de basis, maar het jagen wordt ook steeds vaker ingezet om de uiteenlopende belangen van mens en dier in balans te brengen. Een belangrijk aspect van respectvol jagen is het in kaart brengen van de verschillende populaties wild. Op grond van deze data kunnen jagers en poeliers een bijdrage leveren aan het behoud van kwetsbare wildsoorten en tegelijkertijd schade en overlast beperken.

De 27.000 Nederlandse jagers jagen daarom alleen wanneer het aantal van een wildsoort dit toelaat en wanneer onnodig lijden voorkomen kan worden. Dit wordt ook wel weidelijk jagen genoemd. Jagers weten ontzettend veel over de natuur en hun omgeving en werken vaak samen met boswachters, boeren, natuurorganisaties en de provincie. Elke jager heeft een jachtdiploma en moet zich houden aan de wetten en regels die zijn vastgesteld door de overheid.

Beschikbaar wild per seizoen

Bij Nederlands wild denken veel mensen aan konijn en haas, maar in werkelijkheid heeft Nederland een gevarieerde wildstand. De jachtkalender van Nederland ziet er ongeveer zo uit:

 • Hert: van 1 augustus tot en met 15 februari
 • Ree – geit: van 1 januari tot en met 15 maart
 • Ree – bok: van 1 mei tot en met 15 september
 • Everzwijn: van 1 juli tot en met 31 januari
 • Moeflon: van 1 september tot en met 31 januari
 • Gems: van 1 augustus tot en met 31 december
 • Haas: van 15 oktober tot en met 31 december
 • Wild konijn: van 1 januari tot en met 31 december
 • Wilde eend: van 15 augustus tot en met 31 januari
 • Fazant – hen: van 15 oktober tot en met 31 december
 • Fazant – haan: van 15 oktober tot en met 31 januari
 • Wilde duif: van 1 januari tot en met 31 december
 • Poldergans: van 1 januari tot en met 31 december
 • Patrijs roodpoot: van 1 september tot en met 31 maart

Elk jachtseizoen wordt echter vastgesteld door de provincie waarin u jaagt. Het is daarom zaak u goed voor te lichten om op de hoogte te zijn van de juiste jachtseizoen data.

Waarom wild eten met de feestdagen?

De grote vraag tijdens de feestdagen is: wordt het eend, haas of toch het traditionele wilde konijn? Maar waarom eten Nederlanders eigenlijk zo graag wild tijdens de feestdagen? Er wordt vaak gesuggereerd dat wild een bijzonder, exquisite tintje aan het kerstdiner geeft. Dit is natuurlijk ook zo: wild scharrelvlees kost iets meer, maar is een stuk gezonder en malser dan normaal vlees.

Wanneer u op zoek bent naar écht goed wild is het beter om de supermarkt over te slaan. Als we de schappen van de supermarkten namelijk moeten geloven hebben onze 27.000 jagers overuren gedraaid tijdens kerst. Het beste wild kunt u online kopen bij bijvoorbeeld www.hogeveluwe.nl of natuurvlees.nl.

Looqa is uw expert op het gebied van jachtkleding voor heren en dames

De beste jachtkleding voor heren en dames vindt u uiteraard bij Looqa: de jachtwinkel met het grootste assortiment aan Härkila en Seeland jachtkleding en jachtartikelen. De juiste jachtkleding voor het juiste jachtseizoen is essentieel zodat u zich op het allerbelangrijkste kunt focussen; de jacht.

In ons assortiment jachtkleding vindt u prachtige jachtlaarzen, jassen en broeken. Maar ook jachtaccessoires zoals speciale jachtcaps en mutsen, riemen en bretels, en handschoenen voor het winterseizoen. Bekijk ook onze collectie schoonmaak producten, zakmessen en rugzakken.

Wanneer u bij Looqa besteld geniet u van fijne klantenservice en snelle levering. Bestellingen in Nederland worden binnen 2 tot 4 werkdagen bij u thuis afgeleverd. U kunt uw bestelling uiteraard retourneren binnen 14 dagen na ontvangst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *