Alles over de duivenjacht

De houtduif is de meest voorkomende duivensoort in Nederland, en zelfs in heel Europa. Deze duif vind je overal; op het platteland, maar ook in veel steden en dorpen. Waarom wordt er zo veel op deze wildsoort gejaagd? En wat zijn nou de beste manieren om dit zelf te doen? Daarover vertellen we u meer in dit artikel!

Het duivenjachtseizoen

Het officiële jachtseizoen voor de houtduif loopt van 15 oktober t/m 31 januari. In deze 3,5e maand mag er dus tussen zonsopkomst en zonsondergang vrij op houtduiven gejaagd worden. Ondanks deze officieel vastgestelde periode zijn houtduiven één van de enige wildsoorten waar, binnen de juiste richtlijnen, eigenlijk het hele jaar op gejaagd mag worden. Dit heeft te maken met de schade die houtduiven aan kunnen richten aan gewassen. 

Waarom houtduiven?

Houtduiven verzamelen zich vaak in grote groepen waarin ze het land doortrekken. Deze groepen duiven staan er om bekend om veel schade aan te richten aan gewassen; denk hierbij aan graan, erwten en koolgewassen. Hierdoor heeft de overheid besloten om de jacht op houtduiven gedurende het hele jaar te legaliseren, mits er in het betreffende jachtgebied aan minstens één perceel schade is of dreigt. Dit biedt dus meer opties voor jagers die buiten het jachtseizoen willen jagen en zichzelf willen uitdagen. 

Jachtmethodes voor houtduiven

Goede camouflage is, zoals bij de meeste wildsoorten, de nummer één tip voordat u gaat jagen op houtduiven. Houtduiven zijn namelijk heel erg alert, horen en zien veel, en kunnen heel snel bewegen. Zorg daarom voor een goede uitrusting aan camouflagekleding en het liefst ook een camouflagetent om jezelf achter te verschuilen. Plaats deze vlakbij de gewassen waar de houtduiven zich verzamelen.

Voor de jacht op houtduiven worden bijna altijd lokduiven gebruikt (nepduiven die op een bewegend standaard geplaats worden om de duiven te lokken), zorg daarom dat u deze altijd gebruikt in uw jachtgebied. Het beste moment om te schieten is als de duiven zich vlakbij de lokkers bevinden.

De beste tijdstippen om op houtduiven te jagen zijn in de vroege ochtend (tussen zonsopkomst en 09:00 ‘s morgens en aan het einde van de middag (vooral in de zomer). Denk dus goed na wanneer u begint met het opzetten van je lok- en camouflagespullen.

Looqa jachtkleding

Wij bieden een breed assortiment aan camouflagekleding, die erg belangrijk is voor het jagen op houtduiven. Vooral in het officiële jachtseizoen kan het koud worden en zijn een goede jachtjas en een goed paar jachtsokken dus erg van belang. Houdt altijd extra veel rekening met de regels wanneer u buiten het jachtseizoen op houtduiven jaagt en zorg altijd voor een goede uitrusting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *