Alles over de eendenjacht!

Wist u dat Nederland maar liefst twintig eenden soorten telt? Helaas is maar één soort bejaagbaar: de wilde eend. De jacht gebeurt gecontroleerd en is vaak alleen voor plaatselijke consumptie. Tijdens het jachtseizoen is het dus normaal om vaker wilde eend op het menu van uw favoriete restaurant te zien.

Momenteel is de wilde eenden populatie goed onder controle dankzij de professionaliteit van jagers en de strenge wetten en regelgeving van Nederland. Het is zelfs zo dat er net zoveel wilde eenden zijn als 50 jaar geleden. Het aantal wilde eenden in Nederland zou totaal uit de hand gelopen zijn zonder goed jacht-management. Daarom delen wij in dit artikel alles over de eendenjacht!

Het eendenjachtseizoen

Het eendenjachtseizoen loopt elk jaar van 15 augustus tot en met 31 januari, jagers mogen dan jagen vanaf een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na zonsondergang. Camouflage is van uiterst belang wanneer er op eenden gejaagd wordt; daarom zitten jagers vaak in goed gecamoufleerde jagershutten.

Er mag gejaagd worden op eenden onder één of meerdere van de volgende omstandigheden:

  • Ter voorkoming van schade aan gewassen, vee en wateren
  • Ter bescherming van wilde fauna of flora
  • Ter instandhouding van de natuurlijke habitat
  • Voor lokale consumptie

Eenden jachtgebieden 

Wanneer u een eigen landgoed heeft maakt u vanuit grondwettelijk eigendomsrecht aanspraak op het jachtrecht op uw eigen grond. Wanneer u geen eigen land in bezit heeft kunt u alsnog jagen, maar daar hangen wel een aantal voorwaarden aan. U moet bijvoorbeeld in bezit zijn van een geldige jachtakte en lid zijn van een Wildbeheereenheid; een lokale jagersvereniging in uw regio.

Wanneer u aan de juiste voorwaarden voldoet kunt u jagen in de mooiste natuurgebieden van Nederland, uiteraard onder toezicht van uw wildbeheereenheid. De Reeuwijkse Plassen staan bekend onder jagers als ideaal gebied om te jagen op wilde eenden. Wanneer u over de Reeuwijkse Plassen vaart zult u dan ook ongetwijfeld de karakteristieke rieten jachthutten tegenkomen. Ook zijn poldergebieden geliefd onder jagers die op zoek zijn naar wilde eend.

De manier om op eenden te jagen

Eenden zijn overal in Nederland te vinden, maar wat niet iedereen weet is dat ze op verschillende manieren te bejagen zijn.

Het bejagen van eenden vanuit een hut is minder bekend dan het te voet bejagen. Maar, eenden zijn watervogels en daarom zijn ze uiteraard in overvloed op plassen en meren te vinden. Wanneer een jager een plek vindt waar veel eenden bijeenkomen, kunnen jagers ervoor kiezen een hut te bouwen om vanuit deze beschutte plek te jagen. Met behulp van een lokfluit kunnen jagers de aandacht trekken van overvliegende eenden. Ook worden plastic lokeenden of lokvoer ingezet bij de jacht vanuit de hut op het water.

De meest voorkomende manier om te jagen op eenden is te voet. Het oer-Hollandse polderlandschap vormt de ideale eenden habitat en zodoende het ideale jachtgebied voor jagers. Jagers zijn vaak te vinden bij boeren om de aanliggende slootjes af te speuren of om vanuit bootjes waterrijke polderlandschappen af te speuren.

Jachtkleding van hoge kwaliteit van Looqa

Kenners die eerder op eenden gejaagd hebben weten het maar al te goed: de jacht op eenden gaat vaak gepaard met een nat pak. Daarom zijn lange, rubberen jachtlaarzen onmisbaar wanneer het aankomt op de eendenjacht. Buiten de jachtlaarzen varieert het ideale jachtoutfit naar gelang de weersomstandigheden. Tijdens regenachtige en koude maanden kan een fijne, warme jachtjas goed van pas komen. Op warme dagen kan het echter fijn zijn om een luchtig overhemd  te dragen. Wat u ook zoekt, bij Looqa hebben we de beste jachtkleding waarmee u comfortabel en zorgeloos kunt jagen.

Wanneer u besluit om op de jacht voor te bereiden dan kunt u op ons rekenen dat we binnen 2 tot 4 werkdagen uw spullen leveren. Is de bestelling niet naar wens of past de kleding niet? Binnen 14 dagen na ontvangst kunt u uw bestelling retourneren.

2 reacties op “Alles over de eendenjacht!

  1. M. Kooistra zegt:

    Wanneer u een eigen landgoed heeft maakt u vanuit grondwettelijk eigendomsrecht aanspraak op het jachtrecht op uw eigen grond. Wanneer u geen eigen land in bezit heeft kunt u alsnog jagen, maar daar hangen wel een aantal voorwaarden aan. U moet bijvoorbeeld in bezit zijn van een geldige jachtakte en lid zijn van een Wildbeheereenheid;

    Dit artikel geeft de indruk dat men als grondeigenaar is vrijgesteld van de verplichting, jachtakte en het lidmaatschap van een WBE. Echter is elke jager verplicht een ministerieel goedgekeurd jachtexamen af te leggen waarna met de nodige bijkomende verplichtingen een jachtakte aangevraagd kan worden bij de politie afdeling bijzondere wetten. Het gaat te ver om hier uit te leggen welke papieren en gegevens er nog meer nodig zijn om in het bezit te komen van een dergelijke akte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *