Alles over de hazenjacht

De haas is één van de diersoorten waar in Nederland in bepaalde periodes op gejaagd mag worden. Ze leven vooral in veen- en weidegebieden en aan de randen van bossen en ze komen in sommige gebieden in hoge dichtheid voor, vooral in natuurgebieden in het midden en het westen van Nederland. Maar waarom mag er nou eigenlijk op hazen gejaagd worden? En hoe kunt u dit het beste aanpakken? Daarover vertellen we u meer in dit artikel!

 

Het hazenjachtseizoen

Op hazen wordt gejaagd in de herfst en het begin van de winter. Het officiële jachtseizoen voor het haas (hazen worden door jagers aangeduid met ‘het’ in plaats van ‘de’) loopt van 15 oktober t/m 31 december. In deze 2,5e maand mag u dus tussen zonsopkomst en zonsondergang vrij op hazen jagen. 

 

Waarom hazen?

Er zijn meerdere redenen waarom er in Nederland op hazen gejaagd mag worden. Ten eerste wordt er op hazen gejaagd voor het doel van benutting. Het vlees van hazen wordt, vooral in de winterperiode, gebruikt voor verschillende gerechten zoals bijvoorbeeld hazenpeper of hazenrug. Hiernaast wordt er ook op hazen gejaagd als vorm van schadepreventie. Grote groepen hazen in landbouwgebieden kunnen veel schade aanrichten aan gewassen zoals bepaalde groenten. Door het bejagen en het verlagen van de hoeveelheid hazen in een bepaald gebied, wordt het voor de boeren een stuk makkelijker gemaakt.

 

Jachtmethodes voor hazen

Hazen verstoppen zich vaak heel goed voor mensen in de velden en weilanden waarin ze leven. Dit maakt alleen jagen op hazen dus vaak erg ingewikkeld en hierom wordt er voornamelijk drijfjacht ingezet om op hazen te jagen. Bij de drijfjacht verstoppen de jagers zich op speciale plekken in het weiland of het jaaggebied en voeren de zogenaamde drijvers de dekking uit om de hazen in beweging te krijgen. Wanneer de drijvers zich in beweging zetten zullen de hazen dit ook doen, waardoor de verstopte jagers ze een stuk makkelijker kunnen schieten. Het is belangrijk dat er nooit te veel geschoten wordt om het aantal hazen op peil te houden. Daarom dient de jachtleider dit altijd goed bij te houden. Naast de drijfjacht is het ook mogelijk dat een enkele jager met een hond het perceel in gaat om te jagen, maar dit maakt het proces wel een stuk langer en intensiever.

 

Looqa jachtkleding

Wij bieden een breed assortiment aan camouflagekleding, die erg belangrijk is voor het jagen op hazen. Vooral in het officiële jachtseizoen kan het koud worden en zijn een goede jachtjas en een goed paar jachtsokken dus erg van belang. Houdt altijd extra veel rekening met de regels wanneer u buiten het jachtseizoen op hazen jaagt en zorg altijd voor een goede uitrusting!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *