Jachtmiddelen

Welke jachtmiddelen kunt u gebruiken?

Voor de jacht mag u een aantal middelen gebruiken. Hieronder benoemen we voor u welke het meest voorkomen, en waar u rekening mee moet houden.

Geweren

Bijvoorbeeld de meest bekende, een geweer! Wanneer er mag worden gejaagd, gebruikt men vaak hagelgeweren, van de kalibers 12, 16, 20 en 24. Als het enkelloops is, mag het magazijn maar twee patronen kunnen bevatten. Als er meer dan twee patronen in kunnen, dan moet er ook een grendelinrichting opzitten.

Honden

Voor de jacht worden ook vaak honden gebruikt. Het mogen geen lange honden, zoals windhonden zijn. Sinds 1923 is de lange jacht, het jagen met windhonden zonder geweer, al verboden.

Gefokte jachtvogels

Ook kunt u jagen met bijvoorbeeld een havik of een slechtvalk. Dan heeft u wel een valkeniersakte nodig. En daarvoor heeft u dan weer een erkend jachtdiploma voor de jacht met een of meerdere jachtvolgels nodig. Met het behalen van dit diploma voldoet u aan een van de eisen van de valkeniersakte. Daarnaast moet er ook nog een examen behaald worden. Geen makkelijke weg dus!

Eendenkooien

Het gebruik van eendenkooien behoort tot de lokjacht. Om deze te mogen gebruiken heeft u ook een vergunning nodig, die u krijgt met het behalen van een kooikersexamen.

Lokeenden of lokduiven

Voor de jacht kan er gebruik gemaakt worden van levende lokeenden of duiven, maar lokeenden en lokduiven van plastic of hout worden vaak ingezet. Bij de jacht op wild eend of houtduiven mag er hier gebruik van gemaakt worden. Als er levende lokeenden of duiven ingezet worden, dan mogen deze niet blind of verminkt zijn. 

Fretten

U kunt een fret inzetten om konijnen uit hun holen te jagen. Dit wordt ook wel ‘fretteren’ genoemd. U heeft hier geen jachtakte voor nodig.

Buidels

Fretten worden vaak gebruikt in combinatie met buidels. Een buidel is een net waar konijnen in gevangen kunnen worden. U plaatst het dan voor het gat van het konijnenhol een buidel, en de fret jaagt het konijn dan hierin.

Vangkooien en vangnetten

Ook voor een kastval of een vangkooi is er geen extra diploma’s voor nodig, maar wel een ontheffing of vergunning voor bepaalde regio’s of privé grondgebied. Wel moeten de vallen zelf aan bepaalde eisen voldoen. Zo mogen vallen zoogdieren maar eenmalig kunnen vangen. Konijnen mogen helemaal niet gevangen worden met een kastval of vangkooi.

Looqa jachtkleding

Gelukkig hangt er aan jachtkleding geen vereiste, behalve dat het u warm moet houden! Vind bij ons camouflerende en warme kleding met de bijbehorende accessoires.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *