Drijfjacht Nederland: alles over klein wild en groot wild

drijfjacht nederland

Hoewel drijfjacht op grofwild in Nederland verboden is, is drijfjacht op klein wild wel toegestaan. In dit artikel delen alles over drijfjacht in Nederland!

Drijfjacht op klein wild

Drijfjacht is een combinatie van een aantal jagers die met honden erop uitgaan om dieren uit een specifiek gebied te drijven. De honden jagen de dieren op naar waar de jagers staan te wachten. Drijfjacht op klein wild is in Nederland toegestaan en wordt ook wel benuttingsjacht genoemd. Dit betekent dat het wild geschoten wordt voor voedselvergaring. Denk hierbij aan wilde eend, fazant, haas en konijn. Per wild soort geldt een jacht window waarbij tussen zonsopgang en zonsondergang gejaagd mag worden. De wilde eend is hierop de uitzondering. Hierop mag gejaagd worden vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsopgang:

15 augustus tot en met 31 januari;

Konijn

Wilde eend

15 oktober tot en met 31 december

Haas

Fazantenhen

Fazantenhaan

Houtduif

Drijfjacht op groot wild

De drijfjacht op groot wild; edelherten, damherten en reeën is in Nederland verboden. In de Ardennen en Duitsland is dit wel toegestaan. Voor veel jagers is drijfjacht op groot wild iets waar ze pas echt de spanning voelen. Het heeft iets nostalgisch; de traditie, het prachtige grofwild. Voor drijfjacht op groot wild wijken veel Nederlandse jagers dus uit naar de buurlanden voor een compleet verzorgde jachtreis. Voor elk land dien je de benodigde vergunningen te hebben en moet er aan specifieke eisen en wetten voldaan worden. De meeste jagers kiezen daarom voor een verzorgde jachtvakantie, zodat alles voor hen geregeld wordt en zij optimaal van de ervaring kunnen genieten.

Drijfjacht wilde zwijnen in Nederland

Wilde zwijnen vallen onder groot wild en zij zijn de uitzondering op de regel. In Nederland mag namelijk wel drijfjacht op wilde zwijnen plaats vinden. Er geldt een maximum van 1 drijver zonder hond. Wel mogen er meerdere jagers om het bos staan met een minimale afstand van 100 meter tot elkaar. De reden waarom drijfjacht op wilde zwijnen in Nederland is toegestaan komt voort uit angst voor de Afrikaanse varkenspest. In België is deze al geconstateerd. De afstand naar Nederland is dus maar heel klein. Deze variant van de varkenspest lijkt op Ebola bij de mens. Door de zachte winters in Nederland is voedsel voor wilde zwijnen gemakkelijk te verkrijgen. Dit leidt ertoe dat de populatie wilde zwijnen enorm aan het stijgen is. Hierdoor neemt ook de jacht op wilde zwijnen in Nederland op dit moment gigantisch toe. Naast angst voor de Afrikaanse varkenspest is de jacht op wilde zwijnen ook noodzakelijk voor verkeersveiligheid en het beschermen van gewassen.

Jouw jachtuitrusting voor drijfjacht

Wanneer u voornemens bent erop uit te gaan voor de drijfjacht, zorg dan voor de benodigde vergunningen. Daarnaast is het aan te raden om voor een goede jachtuitrusting te zorgen. De beste jagerskleding vindt u bij Looqa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *