Alles over de fazantenjacht

fazanten_jagen_nederland

Fazanten jagen kan van 15 oktober tot 31 januari (op de haan) en van 15 oktober tot 31 december (op de hen). De fazantenjacht vindt in deze perioden door heel Nederland plaats, omdat het een populaire broedvogel is. De fazant behoort tot klein wild en leeft het liefst in waterrijke gebieden. In dit artikel gaan we dieper in op de jacht naar fazanten en delen we alle insights.

Waarom fazanten jagen?

Oorspronkelijk komen fazanten uit Griekenland. Na de val van het Romeinse rijk verspreide de fazant zich langzaam en tegenwoordig is deze broedvolgel wereldwijd te vinden. De vogel is een populair jachtobject voor zowel mensen als voor verwilderde katten, vossen en andere beesten.

Vroeger zetten jagers de fazant uit om jachtbuit te kunnen garanderen. Sinds dit in 1993 verboden is zien we dat de populatie langzaam afneemt. Er is dus geen overschot aan fazanten in ons land en daarom is plezierjacht niet mogelijk. Dat betekent dat er op gezette perioden in het jaar op de fazant gejaagd mag worden en dan alleen door erkende jagers met jachtvergunning. De inhoud van jagen is met de jaren ontzettend veranderd en zo ook de fazantenjacht. Waar jagers vroeger echt schieters waren, zijn ze tegenwoordig steeds meer beheerders van het ecologische evenwicht. Wanneer dit goed gebeurt dan valt er in het seizoen ook daadwerkelijk wat te jagen. Het is ook zeker belangrijk dat de fazantenjacht blijft bestaan. Fazanten kunnen namelijk veel schade toebrengen aan gewassen.

Jachtmethoden fazant

De fazantenhen is goed gecamoufleerd en valt nagenoeg niet op. De haan daarentegen is veel kleurrijker en daarom gemakkelijker te spotten. Deze loopvogels zijn echter vliegensvlug en dat maakt het een uitdaging om ze te beschieten. De manieren voor fazanten jagen zijn gedreven jacht of voor de voet die beide meestal met jachthonden uitgevoerd worden. De fazantenjacht start in het seizoen meestal met drijfjacht, omdat er begin november nog volop gewassen op de akkers staan. Naar mate het seizoen vordert gaat het over op jacht voor de voet.

Fazantenjacht in Nederland of buitenland?

De fazantenjacht in Nederland is heel toegankelijk voor jagers met een vergunning. Een reis over de grens is wellicht zonde van alle moeite die het kost om de juiste jachtaktes te verkrijgen. We merken dat het jagen in het buitenland vooral interessant is voor groot wild en klein wild wat in Nederland minder gangbaar is. 

Looqa voor de beste jacht-gear

Fazanten jagen doe je in de winter en dat maakt dat investeren in de juiste jacht gear een aanrader is. Warme kleding die wind- en waterdicht is en tegelijkertijd ademend en lichtgewicht heeft de voorkeur van professionele jagers. Merken zoals Harikila en Seeland voldoen aan deze eisen en zijn daarom favoriet. Alleen de beste jagersjassen, jagerslaarzen en andere jachtuitrusting vindt u in onze online jachtwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *