Hoe blijf je optimaal gefocust tijdens het jagen?

focus jacht

Je uitrusting is goed, je hebt getraind en je bent op een mooie plek om te jagen. Alles lijkt te kloppen voor een perfecte jacht. Toch mist er soms één essentieel ding: focus.

Als je op het juiste moment niet gefocust bent, sta je aan het eind van de jacht toch met lege handen. Daarom kijken we in deze blog naar alle aspecten die van invloed zijn op jouw focus tijdens het jagen en geven we je een aantal tips.

Elke jacht is anders

Elke jacht heeft zijn eigen dynamiek. Met wie je bent, wat doet het weer, op welke dieren wordt er gejaagd en wat zijn de overige omstandigheden? Op veel dingen heb je geen invloed, maar op je eigen focus wel.

Daarnaast blijven de meeste dieren onvoorspelbaar. Zelfs de meest ervaren jagers kunnen niet exact voorspellen hoe een dier zich gedraagt en wanneer deze opduikt. Juist op het moment dat je denkt dat de rit voorbij is, kan dé beste zich voordoen.

Wees voorbereid op alle weersomstandigheden

Sommige jachtritten zijn lang en onvoorspelbaar, vooral als je in de bergen of op een onbekende plek bent. Gefocust blijven is dan zeker niet eenvoudig. Zeker als het weer ons verrast of begint te stormen.

Zo kan het nogal koud worden als je lang stil staat of kan het weer plotseling omslaan. Daarom is het verstandig om altijd voorbereid te zijn op regen, hagel of een storm.

De meest lastige omstandigheid is misschien wel regen; het is moeilijk om comfortabel en gefocust te blijven in natte kleding. Daarom is het essentieel om goede waterproof jachtkleding te dragen (lees hier onze tips) en te kiezen voor meerdere lagen.

Tot slot een oude en simpele tip: neem een thermoskan mee met hete thee of koffie en een snack met proteïne. Zo blijft je lichaam in topvorm!

Blijf waakzaam

Vroeg opstaan, lange dagen, het hoort allemaal bij de jacht. Moeheid is dan de boosdoener voor jouw focus.

Probeer de dagen voor een jacht daarom extra uit te rusten en slaap te pakken. Zo ben je fit tijdens de jacht en gefocust op de momenten die tellen. We weten uit ervaring dat dit nog wel eens een uitdaging kan zijn, maar het is ontzettend belangrijk.

Daarnaast is het belangrijk om goed te blijven communiceren, zo houd je elkaar scherp en alert!

De verveling slaat toe

Het is natuurlijk makkelijk om gefocust te blijven als er veel om je heen gebeurt. Maar als er uren niets gebeurt of je via de radio hoort dat er op een andere plek wel activiteit is, kan de verveling toeslaan of erger nog: je raakt ontmoedigd.

Juist op deze momenten is het belangrijk om alert te blijven. Blijf om je heen kijken, probeer je niet blind te staren op één plek en blijf enthousiast. Want je weet het; net als de focus weg is, duikt er een haas, fazant of wild zwijn op! 

Wanneer je gefocust bent en blijft kan je beter geluiden opvangen en daarmee voorbereid zijn op aankomende kansen.

Benut de pauzes

Een andere boosdoener voor je focus is een volle blaas. Je raakt je focus kwijt en kan maar aan één ding denken; toiletteren.

We kennen allemaal wel een voorbeeld van iemand die zijn of haar kans miste door een toiletbezoekje. Daarnaast kan het de jacht van iemand anders of het gehele team verstoren. Probeer dit dus te voorkomen en onderdeel te maken van je routines tijdens de pauzes.

De beste mogelijkheden doen zich vaak maar één en heel soms twee keer voor tijdens een dag jagen. En je hebt dan vaak maar een paar seconden om jouw slag te slaan. Succes!

Wat is jouw beste tip om gefocust te blijven tijdens het jagen?
Laat het onder deze post achter.

Een goede jacht begint bij de juiste uitrusting en kleding. Bij Looqa vind je het grootste assortiment jachtkleding en jachtartikelen van de Benelux.

Daarom koop je je jachtuitrusting bij Looqa.nl:

  • Veilig winkelen
  • Goede service en garantie
  • 14 dagen retourrecht
  • Betaalmogelijkheden: iDeal, Bancontact, Paypal en Overboeking
  • Rijke jacht en outdoor ervaring
  • Levertijd binnen 2 a 4 werkdagen
  • Grootste actuele assortiment Härkila en Seeland van de Benelux

Meer informatie?

Neem gerust een kijkje in onze webshop voor inspiratie, meer informatie, video’s en foto’s van jachtkleding van Härkila en Seeland. Bent u op zoek naar de juiste kledingmaat en/of schoenmaat? Download dan onze maattabel.

Veel kijk, shop en natuurlijk jachtplezier toegewenst.

Team LOOQA 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *