DE BESTE JACHTLAARZEN KOPEN

Harkila-Pro Hunter Ridge GTX

Laarzen zijn misschien wel het meest belangrijke deel van de jachtgarderobe. Slechte laarzen kunnen een jacht verpesten, terwijl goede, goed passende laarzen de jacht aanzienlijk kunnen verbeteren. De meeste actieve buitensporters weten dat goede laarzen essentieel zijn voor comfort in het veld. Iedereen die ooit heeft geprobeerd de wildernis te trotseren met ontoereikend schoeisel weet wat we bedoelen. Tijdens een jachtavontuur moeten de laarzen uw vermogen om ruw terrein te trotseren optimaliseren door te zorgen voor goede tractie en ondersteuning en uw voeten en enkels beschermen terwijl ze comfortabel warm en droog blijven. Er zijn tal van details om op te letten bij het kiezen van het juiste paar jachtlaarzen. Comfort, ondersteuning, gewicht, warmte, waterdichtheid en duurzaamheid behoren tot de meest kritische factoren.

Soorten jachtlaarzen

Afhankelijk van waarvoor ze ontworpen zijn, kunnen jachtlaarzen in grofweg drie categorieën worden ingedeeld.

1: Lichte trekking schoenen zijn min of meer een versterkte van alle versies van sneakers, ontworpen voor maximaal comfort op korte tochten in een niet-uitdagend terrein. Dit type schoeisel biedt weinig of geen steun aan de enkels. Toch zijn dit soort laarzen de perfecte keuze voor stalking met weinig geluid, omdat u veel beter voelt waar u op stapt als u ze draagt.

2: All-round jachtlaarzen zijn ontworpen om goed te presteren onder de gebruikelijke jachtomstandigheden. Daarom werken ze goed in relatief uitdagend terrein onder typische temperatuur- en vochtomstandigheden. De meeste jachtlaarzen vallen in deze categorie. Het zijn vaak hoge, waterdichte laarzen met goede enkelsteun en middelstijve zolen met goede tractie.

3: Bergschoenen zijn ontworpen om extreme uitdagingen aan te gaan in rotsachtig en uitdagend terrein. Onder normale omstandigheden zullen ze minder comfortabel zijn om te dragen dan allround laarzen. Dit type laars is zeer stijf. Daarom moeten ze alleen worden overwogen voor het doel waarvoor de fabrikant ze specifiek heeft ontworpen.

Materialen, waterdichtheid en ademend vermogen

Synthetische materialen zijn meestal licht en ademend, maar niet zo waterdicht en slijtvast als leer. Laarzen van volnerfleer zijn ongelooflijk duurzaam en gemakkelijk waterdicht te maken, maar ze ademen niet zo goed. Verschillende soorten splitleer zijn meer ademend dan volnerfleer, maar niet zo robuust en waterafstotend. Veel all-around laarzen combineren leer en synthetisch materiaal om het beste functionele compromis te bereiken. Laarzen voor extreme omstandigheden zijn vaak van volnerfleer.

Het is gebruikelijk om de waterdichtheid te garanderen door ademende waterdichte membranen te gebruiken in het ontwerp om te voorkomen dat er water van buitenaf door de laars sijpelt, terwijl vocht aan de binnenkant de laars kan laten ontsnappen.

Hoewel deze moderne membranen ademend zijn, verminderen ze het algemene ademend vermogen van de laars in vergelijking met laarzen zonder waterdicht membraan. Daarom moet u waterdichte membranen alleen overwegen als waterdichtheid een probleem is bij het soort jacht waarvoor de laars wordt aangeschaft.

De zolen van de laarzen spelen een aanzienlijke rol in de algehele prestaties van de laars. De stijfheid, het patroon en de in de zool gebruikte materialen bepalen de tractie en de werking op verschillende ondergronden.

Stijve zolen bieden maximale ondersteuning, maar werken alleen bij relatief korte passen – bergen beklimmen of zware rugzakken dragen. Zachtere en meer flexibele zolen zijn veel comfortabeler als je je snel door het terrein wilt bewegen en met lange passen wilt lopen. Stijve bergschoenen kunnen dus pijnlijk zijn tijdens een lange wandeltocht in ongecompliceerd terrein, terwijl lichte trekking schoenen kunnen leiden tot verstuikte enkels in steil rotsachtig terrein.

De laars hoogte

Zeer laag uitgesneden laarzen zijn beter te omschrijven als schoenen. Ze bieden geen steun aan de enkel en bieden geen bescherming van het onderbeen tegen rotsen, doornen, takken, wortels, enz. Daarom worden ze alleen aanbevolen voor open terrein met vrijgemaakte paden. Laarzen van gemiddelde hoogte (die de enkels bedekken) geven meer steun en bescherming. In ruig off-trail terrein heeft u optimale ondersteuning en bescherming van de enkels nodig, en is het vaak zinvol om hoge laarzen te kiezen die ook in dieper water werken als ze waterdicht zijn.

Laarzen passen

Het is van het grootste belang dat uw laarzen zo goed mogelijk passen. Een goede pasvorm rond de hiel, minimale beweging van uw voet in de laars en voldoende ruimte voor de tenen om te voorkomen dat ze worden afgekneld of de voorkant van de laars raken, zijn van cruciaal belang voor een goede pasvorm. Het alternatief voor perfect passende laarzen zijn blaren en gekneusde tenen, die een verder goede jachtervaring kunnen verpesten. Het is het beste om een paar laarzen te vinden die meteen perfect passen, maar gelukkig is het ook mogelijk om de pasvorm wat aan te passen met verschillende inlegzolen. Het is van vitaal belang dat u het type sok draagt dat u in het veld gaat gebruiken wanneer u de laarzen past.

Als u de laarzen eenmaal heeft gekocht, raden we u aan ze in te lopen, voordat u op jacht gaat. Dat proces duurt bij leren laarzen langer dan bij laarzen van synthetische materialen. Het inlopen van de laarzen is essentieel omdat de nieuwe laarzen en uw voeten zich in de loop der tijd tot op zekere hoogte aan elkaar aanpassen.

Als u van plan bent ver te lopen en de laarzen lang te dragen, kunt u blaren voorkomen door dunne binnensokken te gebruiken om de wrijving en het vocht tussen huid en sok te verminderen. Gebruik binnensokken die voor trekking zijn ontworpen en vermijd katoen naast de huid, omdat dat het vocht absorbeert en vasthoudt als een keukendoek. Sommige voor trektochten ontworpen buitensokken ventileren het vocht beter dan andere. Vergeet niet dat de sokken een essentieel onderdeel zijn van de gecombineerde schoeiseloplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *