Veiligheid tijdens de drijfjacht

Tijdens een drijfjacht kan er veel misgaan als u niet op uw veiligheid let. ’Safety first!’ is iets wat altijd gezegd wordt voordat men een drijfjacht start. Helaas kan een drijfjacht genoeg gevaren opleveren. Wanneer u aan een jacht deelneemt, moet u niet alleen voor uw eigen veiligheid zorgen, maar ook oppassen dat u niet per ongeluk een gevaar voor anderen wordt. Bij het kopen van een verzekering voor een jachtreis, zult u vaak merken dat het in het vakje extreme sporten wordt gestopt. Het kan enorm gevaarlijk zijn wanneer deelnemers de veiligheidsregels negeren. Als het aan verbeeldingskracht ontbreekt of als men zich laat meeslepen door fantasie en passie, kan het de veiligheid van anderen en die van uzelf ernstig in gevaar brengen.

Uw eigen veiligheid

Een gedreven jacht kan verschillende scenario’s volgen. Niet vaak verloopt alles volgens plan, door plotselinge weersverandering, gebrek aan communicatie, misverstanden, beweging van de drijvers, enzovoort. Als gevolg van verwarring kan blijken dat in de ruimte die veilig leek om te schieten, plotseling een jager of een drijver opduikt. Soms staan standplaatsen op kruisende wegen heel dicht bij elkaar, hoewel de schutters dat niet weten. Daar kunnen vele redenen voor zijn, en het is onmogelijk ze allemaal op te sommen. Niets maakt veilig gedrag gemakkelijker dan te weten waar andere mensen zich bevinden. Niets maakt deze kennis gemakkelijker dan hen te zien. Bijna overal in Europa is het verplicht om felle kledingstukken te dragen tijdens de drijfjacht. Soms zijn de regels nog niet helemaal precies en dan kan het mis gaan. Sommige jagers dragen nog steeds een enkele oranje streep in de overtuiging dat dat voldoende zal zijn. Wees zichtbaar voor anderen! Draag een knaloranje muts en vest over uw normale jachtkleding als u om de een of andere reden geen speciaal voor de drijfjacht ontworpen kleding wilt kopen.

Verlaat uw post niet
Verlaat de post niet voordat de rit is afgelopen. Dit is een van de meest elementaire principes. Iedere verstandige jager probeert zich, nadat hij zijn plaats heeft ingenomen, te herinneren in welke zones hij veilig kan schieten en in welke zones dat niet is toegestaan. Verschijnen op een plaats waar u niet hoort te zijn, terwijl anderen nog aan het jagen zijn, levert een ernstig gevaar op.

Gehoorbescherming

Het is verbazingwekkend hoeveel jagers nog steeds de aanbevelingen voor gehoorbescherming negeren. De reden die gebruikt wordt is dat het oncomfortabel zit en het is daarom moeilijk te bepalen uit welke richting het wild komt. Dit kan natuurlijk waar zijn, maar diezelfde mensen krijgen vroeg of laat last van een gehoorbeschadiging en kunnen slechthorend worden aan hun oor. De bescherming tegen lawaai biedt nog een ander voordeel waarover zelden wordt gesproken – het beschermt tegen de schok die het lichaam tijdens de opname ondervindt. Door oorbeschermers op te hebben, merkt u de reactie van het spel beter op en kunt u sneller een tweede schot lossen als dat nodig is.

Kleding voor de drijfjacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *