Jachtakte Nederland

Als u zichzelf een jager wil kunnen noemen in Nederland, dan heeft u daar een jachtakte voor nodig. In Nederland zijn er zo’n 28.000 mensen die deze hebben. U kunt deze aanvragen bij de politie en dan is het toegestaan om op jacht te gaan. Maar voordat u dit doet is het wel handig om de volgende dingen nog even door te nemen.

Jachtakte

Zoals we net al aangaven kunt u uw jachtakte aanvragen bij de politie. Echter kunt u deze alleen krijgen wanneer u aan specifieke voorwaarden voldoet. Hier hebben we ze op een rijtje gezet:

  • U bent minimaal 18 jaar oud
  • U heeft het diploma van het jachtexamen behaald
  • U bent WA-verzekerd voor het jagen
  • U kunt aantonen dat er gelegenheid tot jacht is in Nederland
  • U heeft geen strafblad

U start met het volgen van een jachtcursus bij Stichting Jachtopleidingen Nederland, die ongeveer een jaar lang duurt. De cursus is verdeeld in een deel waar theorie wordt behandeld en drie praktijk onderdelen. Hierbij wordt voornamelijk de nadruk gelegd op het veilig om kunnen gaan met het geweer. Wanneer u de cursus heeft afgerond, kunt u uw diploma behalen wanneer u slaagt voor het jachtexamen.

Jagen in Nederland

In Nederland wordt er gejaagd op vijf verschillende wildsoorten: konijn, haas, fazant, wilde eend en houtduif. Echter mag er niet het hele jaar door op deze dieren gejaagd worden. Er geldt een speciaal jachtseizoen voor. Jagers kunnen ook ingezet worden om dierpopulaties te beheren zodat er geen over populatie ontstaat. Dit geldt dan vaak voor grotere hoefdieren zoals edelherten, zwijnen, damherten en reeën aangezien zij geen natuurlijke vijanden hebben. Daarnaast kunnen jagers ook ingeschakeld worden wanneer er landbouwschade is of dreigt te komen. Alleen kan het dan wel zijn dat de jager tegen het probleem loopt dat landbouwschade soms wordt aangericht door diersoorten die het hele jaar lang beschermd zijn. Het is daarom belangrijk om goed bewust te zijn van wanneer u op een dier mag jagen en wanneer niet. Lees daarom ook onze blog over de verschillende jachtseizoenen.

Jachtkleding

Wanneer u alles gereed heeft om legaal te mogen jagen, is de juiste kleding van essentieel belang. Bij Looqa bieden we de meest gevarieerde collectie van jachtkleding aan. Zo zit er voor iedere soort jager iets tussen om de jacht comfortabel te laten verlopen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *