Jachthonden

jachthond Looqa

Zonder een jachthond kan men eigenlijk niet jagen. Ze zijn nodig om onnodig lijden van dieren te voorkomen. Een jachthond is onmisbaar om aangeschoten wild zo snel mogelijk te vinden, ze komen op plekken die moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn voor mensen, gaan dwars door struiken, zwemmen een meer over of sporen het gewonde dier op in dichte begroeiing. De honden trekken veel met mensen op en zijn dus vaak sociale en vriendelijke dieren.

Hoe wordt een jachthond genoemd?

Over het algemeen zijn de meest voorkomende jachthonden geurhonden of jachthonden. Wat u van plan bent te jagen, moet bepalend zijn voor het type hond dat u krijgt. Jachthonden worden ook vaak vogelhonden genoemd omdat dat hun primaire prooi is. Deze honden jagen soms ook op kleinere dieren, zoals konijnen.

Kan elke hond een jachthond zijn?

Er zijn maar weinig honden die echt zijn geboren om te jagen. Sommige worden geboren met een natuurlijker jachtvermogen dan anderen, maar de meeste honden moeten door hun begeleider tot een jachtrol worden opgevoed. Er is blootstelling en training voor nodig om de eigenschappen te ontgrendelen en het nodige gedrag aan te leren om een ​​pup in een jachthond te veranderen.

Jachthond soorten

Hieronder hebben we jachthond soorten ingedeeld op basis van de verschillende vormen van de jacht.

Staande honden:
Deze honden sporten het wild op en blijven stilstaan wanneer ze het wild gevonden hebben. Ze zijn erg voorzichtig en blijven op een afstandje staan, dit wordt ‘voorstaan’ genoemd. Voorbeelden van deze honden zijn: Pointers en Setters.

Drijvende honden:
Deze honden worden gebruikt om wild uit hun schuilplaats te jagen en naar een gewenste richting te drijven. Voorbeelden van deze honden zijn: de Beagle, de Grand Bleu de Gascogne.

Zweethonden:
Deze honden volgen het bloedspoor (ofwel het zweet) van het aangeschoten wild. Ze kunnen heel goed een spoort volgen. Voorbeelden van deze honden zijn: de Bloedhond, de Beierse Bergzweethond.

Aardhonden:
Deze honden sporten wild op wat zich verschuilt, voorbeelden zijn: de Dashonden en Terriërs.

Apporteerhonden:
Deze honden halen aangeschoten wild op en brengen het naar hun baas toe. Voorbeeld zijn Retrievers.

All-rounders:
Je hebt natuurlijk ook all-rounders die van alles kunnen, zoals de Duitse Staander of de Drentse Patrijshond.

Kan een jachthond een gezinshond zijn?

Over het algemeen zijn jachthonden geweldige huisdieren. Dit komt omdat ze een diepe verbinding en partnerschap met mensen hebben die duizenden jaren teruggaat. In de loop der jaren zijn er verschillende hondenrassen ontstaan ​​om de vraag naar specifieke soorten jacht te beantwoorden.

Waar moet u verder rekening mee houden?

• Training van jachthonden
• Een jachthond aanschaffen die bij u past
• Woonsituatie
• Een hond in combinatie met uw werk
• Kosten van onderhoud

Ideale jachtkleding

Meer informatie?

Neem gerust een kijkje in onze webshop voor inspiratie, meer informatie, video’s en foto’s van jachtkleding van Härkila en Seeland. Bent u op zoek naar de juiste kledingmaat en/of schoenmaat? Download dan onze maattabel.

Veel kijk, shop en natuurlijk jachtplezier toegewenst.

Team LOOQA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *